Krkonošské mikrobylinky

Za Krkonošskými mikrobylinkami stojíme my, dva studenti ČVUT, Martin Peška a Veronika Slavíková.

Nápad založit vertikální farmu Krkonošské mikrobylinky nás napadl během podzimní pandemie Covidu, když jsme jeden večer po online výuce sledovali film Davida Attenborougha – Život na naší planetě. David ve filmu popisuje a ukazuje změny naší planety za pouhý jeden lidský život. Na konci filmu nabízí možná řešení, jak naši planetu zachránit. Jedno z těchto řešení jsou vertikální farmy. Na západě, a především v Nizozemí je to již celkem běžná věc, ale u nás skoro žádné nejsou. Tak jsme si řekli, pojďme pěstovat mikrobylinky, které jsou naprosto našlapané vitamíny a minerály! A jako bonus za použití minima pitné vody.

Microgreens jsou mladé výhonky bylinek a rostlinek, občas jsou nesprávně zaměňovány s klíčky, vidíme na nich již několik prvních lístků rostlinkyMikrobylinky jsou ohromná zásobárna vitamínů, bílkovin, enzymů aminerálů, jež čerpají ze semínek pro svůj růst. Doslova vitamínová bomba, která je bohatá především na vitamín C a vitamíny rozpustné v tucích: E, K a beta-karoten. Výhonky mikrozeleniny jsou také bohaté na antioxidanty. Podporují správnou funkci očí, kůže a bojují proti stárnutí buněk a ochabování svalstva. Pokud je konzumujeme tepelně neupravené, získáváme z nich všechny tyto prospěšné látky. Mikrobylinky obsahují tyto živiny 4 – 5krát více než dospělé rostliny nebo plod.

Mikrobylinky se dají využít nejen ve studené kuchyni, ale taktéž jako jedlá ozdoba do polévek a omáček. Svoji silnou chutí se hodí na chleba s máslem nebo čerstvým sýrem, do zeleninových a těstovinových salátu či na výrobu pest.