Vaše adresa: Pro nákup je potřeba zvolit adresu a způsob dodání.

Koláčkova pekárna

Koláčkova pekárna je rodinná firma specializující se na pečení 100% žitného pečiva.

Momentálně pečeme 11 druhů 100% žitného chleba z žitného kvásku. V každém chlebu jsou vedle dané ingredience 3 druhy semínek (slunečnice, len a dýně). Kvásek si vyvádíme od začátku vlastní. Záleží nám na jednotlivých ingrediencích, které si do chleba vybíráme sami.

Dnes a denně se snažíme ve spojením s čerstvou a kvalitní žitnou moukou péci poctivý a lahodný chléb. Zakládáme si na tom, že v pečení nejsou použitý žádné konzervanty, barviva a jiná zlepšovadla, stejně jako že nepečeme z polotovarů, či směsí. Vedle chleba pečeme i sladké, dva druhy muffinů a koláče. Sladké vyrábíme z celozrnné žitné mouky, ve veganské receptuře, bez cukru, slazené datlemi.

Celoznný koláč byl oceněn značkou regionální potraviny Libereckého kraje, za nejlepší pekařský výrobek roku. Celozrnné/Žitné muffiny a bezlepkový chléb dostali ocenění Potravinářské komory nejlepší inovativní výrobek roku. Chléb je vyráběný tradičním způsobem - třístupňovým vedením kvasů z žitné mouky, pečený "postaru", tedy na tvrdou kůrku a do měkka propečenou a vláčnou střídu. Díky speciální patentované technologii pečení se tento chléb chlubí opravdu výjimečnými chuťovými vlastnostmi. Kromě příjemného chlebového aroma se vyznačuje krásně propečenou (nikoliv spečenou) kůrkou a v této kategorii nadstandardně jemnou a vláčnou střídou. Většina řemeslných formových žitných chlebů patří mezi těžší, méně vláčné a někdy až nepříjemně kyselé. U našeho chleba se naopak můžete těšit nejen na velmi dobrou stravitelnost a skvělé nutriční hodnoty, ale také na pravý nefalšovaný gurmánský zážitek.

Benefity:

Díky použití výhradně pravého žitného kvásku a tradiční pekárenské technologie výroby se jedná o pečivo s vynikajícími parametry stravitelnosti. Moderní "rychlené" chleby založené na zkrácené fermentaci (např. použitím pekařského droždí, moderních "startovacích" pekařských směsí apod.) negativně ovlivní nejen organoleptické vlastnosti (především chuť a vůni) ale zásadním způsobem zhorší i stravitelnost a výsledný nutriční potenciál! Tím, že se jedná o necelozrnný chléb, klade na trávení menší nároky, což může být v některých situacích výhodné. Např. pro malé děti (kolem 3 let věku, u nichž je třeba dbát na postupné zatěžování gastrointestinálního traktu), může být tato varianta pro přechodné období přijatelnější, než těžké celozrnné chleby nebo průmyslově zpracované pečivo. Použití pravého kvásku a dlouhé doby kynutí snižuje obsah antinutričních látek, které jsou jinak pro žitnou mouku charakteristické. Hodně diskutovaný je zejména vysoký obsah „škodlivého“ fytinu. Působením přirozeného mléčného kvašení dochází k částečnému rozložení fytinu, ale také k "předtrávení" škrobu, takže žitný chléb je pak lépe stravitelný. Tento postup má mimo jiné pozitivní vliv i na přirozeně vyšší trvanlivost pečiva. Správně upečený kváskový chléb, pokud je správně skladovaný, vydrží i celý týden. Při přirozené fermentaci chlebové směsi totiž vznikají ochranné faktory, které následně v hotovém chlebu snižují riziko plesnivění. Velkou předností tohoto chleba je zvolená technologie pečení. Chléb se peče v profesionální peci, s celou řadou patentovaných systémů, určených pro pečení velmi kvalitních řemeslných chlebů. Tato pec má výbornou teplotní stabilitu nutnou pro zajištění optimální teplotní křivky, což je zvláště důležité právě u žitných řemeslných chlebů. Rovnoměrné pečení bez vysychání navíc zajištuje optimální mazovatění škrobu při tvorbě kůrky. Kromě lepších organoleptických vlastností se tak sníží i tvorba nežádoucích provozních kontaminantů, které se v největší koncentraci tvoří právě v chlebové kůrce (např. rizikový akrylamid).

Kořeněné žitné krekry s mrkví

37.90 Kč / 90 g

Bezlepkový veganský perník

74.90 Kč / kus
Vyprodáno

Celozrnný čokoládový muffin

34.90 Kč / 100 g
Vyprodáno

Chléb z celozrnné žitné mouky

66.90 Kč / 550 g