Vaše adresa: Pro nákup je potřeba zvolit adresu a způsob dodání.

Český chřest

Český chřest byl tradičně ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O mezinárodním věhlasu našeho „bílého zlata“ se přitom v jeho domovině téměř nevědělo za Rakouska-Uherska mířil například běžně na císařský dvůr ve Vídní, do Německa či do Říma. Během První republiky se vyvážel i do Francie – svého času měl světoznámou pověst, které se vyrovnalo snad jen plzeňské pivo. Tento jeho věhlas téměř zašlapalo do země 40 let totality, kdy získal nespravedlivě reputaci buržoazní lahůdky. Skutečnost byla ovšem taková, že socialistické zásobování nebylo schopno sklizený chřest (který si potrpí na rychlé zpracování a šetrné zacházení) dostatečně rychle distribuovat k zákazníkům – chřestová pole byla proto zlikvidována. Teprve koncem 90.let se chřest na česká pole vrátil díky holandským pěstitelům  – paradoxně to tak byli cizinci, kteří u nás obnovili pradávnou tradici, I když ani tehdy se náš chřest na domácí trh nedostal – ve velkém se vyvážel do zahraničí, odkud k nám v omezeném množství proudil naopak chřest jakostně horší.  Až teprve vykoupením této zahraniční firmy a založením značky Český chřest se dá začít mluvit o počátku další skutečné “renesance” chřestu v Čechách.

V současnosti putuje velká část naší produkce putuje na stoly gurmánů v Holandsku a Německu, které patří mezi největší světové konzumenty. Skvělou zprávou je, že si tato “superpotravina” stále více nachází cestu nejen na stoly našich gurmánů a vyznavatelů zdravého životního stylu, ale i běžných rodin a domácností. Pro chřest, který je lidstvu známý několik tisíc let měly slabost nejen historické postavy jako egyptští faróni či Ludvík XIV. (ten měl na jeho pěstování zvláštní skleníky), ale i celebrity jako Sophie Lorenová, Britney Spear, Jessica Biel, Victoria Beckham či Matthew McConaughey. Bez chřestu se dnes neobejde ani žádná pořádná kuchařka těch nejlepších světových michelinských kuchařů: od Gordona Ramseyho přes Hestona Blumenthala až po Jamie Olivera. Ani v Čechách nechybí v těch nejprodávanějších kuchařkách Romana Vaňka, Dity Pecháčkové či Zdeňka Pohlreicha. Chřest nechybí nejen na slavnostních tabulích od Bílého domu po Kreml, ale naštěstí ani při “nestátnických” příležitostech u rodinných tabulí od Aše po Zlín.

Ačkoli se výborně páruje s rannými bramborami, nemůže být od tohoto svého zeleninové protějšku odlišnější a náročnější. Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické, lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem (ani kontinentálním, ani suchý) dávají našemu chřestu po stovky let tolik vydzvihované kvality. Na pěstování je ze všech druhů zeleniny bezkonkurenčně nejobtížnější. Sezóna začíná každoročně zhruba v polovině dubna a končí “zavřením” země na konci června.  V plné sezóně pracuje na výhradně ruční sklizni až několik stovek lidí. Při našem způsobu zpracování máme větší podíl ruční práce, což je pro chřest šetrnější a příznivě to ovlivňuje i jeho kvalitu a další skladování.  V současnosti pěstujeme bílý, zelený a od roku 2018 i speciální odrůdu fialového chřestu. Každý z nich má své vlastní specifické chuťové vlastnosti a své vlastní použití v kuchyni.