Vaše adresa: Pro nákup je potřeba zvolit adresu a způsob dodání.

1. Selský pivovárek

Třešničkou na dortu v našem sortimentu je originální pivo z 1. Selského pivovárku v Kroměříži, který je součástí farmy rodiny Váňových. Ti hospodaří na úrodné Hané na zhruba čtyřech stech hektarech a ve svém minipivovaru vaří speciální piva podle vlastních receptur samozřejmě pouze z přírodních surovin, jako je slad a chmel.

Slova Tomáše Váni o pivovaru:

Mnoho lidí možná napadá myšlenka, proč další minipivovar, když už jich máme na Moravě i v Čechách. Mnoho lidí možná napadá myšlenka, proč další minipivovar v Kroměříži, když už tu dva máme.

Na tyto otázky nemám úplně smysluplnou odpověď. Prostě jsme chtěli mít svůj pivovar. Nic víc, nic míň. A to bez ohledu na to, kolik a jakých dalších v okolí a v republice už funguje. Máme svoji vizi a cestu a moc neohlížíme se na to, co, kde a jak dělají ostatní.

Náš pivovar nebyl postaven jen za účelem výdělku; živíme se jinak- v zemědělství. Náš pivovar byl postaven proto, aby našim zákazníkům a nám také, přinášel radost. Radost z krásné a pozoruhodné stavby, radost z pití dobrého piva.

A tak pojďme na úplný začátek, na podzim 2011. Čtyři kamarádi jsme si chtěli uvařit svoje vlastní pivo. Zatím to není vůbec originální. Takových borců bylo a je spousta. První várka strašná, nedařilo se, výkon vařiče nedostatečný, 14 hodin nekonečné práce, my všichni sedření. Po 4 týdnech však pivo pitelné bylo. Kupodivu. Tak jsme vařili znovu a znova, až se nám vše dařilo a pivo se líbilo nám, kamarádům a hlavně našim manželkám.

Uvařili jsme několik pivních stylů, doladili jsme receptury. Nejvyšší čas to začít dělat ve větším, řekl jsem si. Jenže moji kamarádi, domovařiči, se mnou do toho nešli. Nechtěli. Nebyli si jisti, zda-li bude takový podnik životaschopný. Budiž jim to odpuštěno. Úplnou náhodou jsem o tom říkal svému dlouholetému zákazníkovi a kamarádovi, který se touto myšlenkou ihned nadchnul a přesto, že vůbec pivo nepije (ano, i takto pomýlení spoluobčané mezi námi žijí) jsme se velmi rychle dohodli. Oba dva amatéři v pivovarnickém sektoru. Lehkovážnost? Asi ano. Nadšení? Zcela určitě.

Oba dva pocházíme ze zemědělského prostředí, tak proto je náš pivovárek nazván selským, proto se naše dvě základní piva jmenují Sedlák 12% a Sedláček 11%.

Od začátku jsme chtěli dělat piva, která jsme si dříve navařili doma, která nám nejvíce chutnala a která se od ostatní produkce odlišují. Nejen stylem, ale i chutí, vzhledem a obalem. Každé z našich piv je velmi odlišné, v chuti, ve vůni, v těle, v charakteru.

Nelze však opomenout celou stavbu našeho pivovaru. Zcela ojedinělá, v kontextu historického města Kroměříže. Ta je postavena v duchu renesančních a barokních tradic. Mnoho moderních a zároveň kvalitních budov zde není. Pivovar byl postaven v novodobém, mohlo by se snad i říci, funkcionalistickém stylu, jako přirozený protiklad historickému městu. Ostatně, jste-li na našem pivovaru, máte před sebou Kroměříž v celé své plné kráse, navíc orámovanou Hostýnskými vrchy a sv. Hostýnem. Budova, jakož i celý interiér, je dílem renomovaného zlínského studia Ellement v čele s Hanou Maršíkovou.

Chtěli jsme se odlišovat od samého začátku. A proto:
- jsme postavili pivovar na „zelené louce“.
- jsme postavili pivovar nejen funkční, ale také krásný.
- vaříme piva jinak, než většina ostatních.
- používáme a vždy používat budeme jen základní suroviny. Nikdy byliny, nikdy ovoce, nikdy koření. Jen slad, obilí, chmel, voda a kvasnice. NIKDY RADLER!!!
- balíme naše piva do sáčků (prý jsme asi jediní na světě, říkají nám sběratelé).
- jsme tu hlavně pro naše zákazníky, milovníky jiných, než běžných piv.

Dej Bůh štěstí. Vám i nám.

Tomáš Váňa, 1.selský pivovárek, Kroměříž

Spodně kvašený nefiltrovaný speciál

105 Kč / 1,5l

Světlá jedenáctka z farmy

105 Kč / 1,5l

Řádně chmelený ležák z farmy