Máme pro Vás novinku! Nově jsme naskladnili tři druhy mouk a několik druhů zdraví prospěšných semínek s blahodárnými účinky pro naše tělo.
Mnozí z nás si sem tam chtějí trochu zpestřit jídelníček něčím netradičním. Ne vždy máme chuť na jeden a tentýž chléb, na který jsme zvyklí ze supermarketu nebo místního pekařství.
Někdy proto není vůbec od věci, když máme chuť na něco méně obvyklého a zároveň chutného, sebrat trochu odvahy a rovnou se pustit do pečení! Ano, ne vždy je to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ne vždy máme právě na pečení tu správnou náladu a motivaci. Nicméně, z vlastní zkušenosti, to nejdůležitější je, aby v sobě člověk našel odhodlání a trochu toho přesvědčení. Nu a pak už to jde skoro samo, no ne? :)
Jak se říká, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Hlavní je, si nedělat těžkou hlavu z toho, když se něco nepovede. Jsem přesvědčen, že i kdejakému kuchaři oceněnému michelinskou hvězdou, se určitě v jeho profesních začátcích někdy stalo, že například zapomněl na nějakou důležitou ingredienci, či snad dokonce z trouby bochník vytáhl moc brzy a plánované vláčné a nadýchané těsto bylo v tu ránu sražené.Vladimír Bartoš - produktový manažer Nákupu z farmy
Jak se říká, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Hlavní je, si nedělat těžkou hlavu z toho, když se něco nepovede. Jsem přesvědčen, že i kdejakému kuchaři oceněnému michelinskou hvězdou, se určitě v jeho profesních začátcích někdy stalo, že například zapomněl na nějakou důležitou ingredienci, či snad dokonce z trouby bochník vytáhl moc brzy a plánované vláčné a nadýchané těsto bylo v tu ránu sražené. To se prostě může stát. Základem je, nevzdat hned všechno po prvním pokusu, ale je třeba se snažit i nadále a každým dalším pečením se jen zlepšovat a pak už jen vychytávat drobné "mouchy" a nepřesnosti.
Abychom Vám Vaše pekařské začátky (péct samozřejmě můžou i pokročilí) trochu ulehčili, přikládáme i jeden z ověřených receptů na výborný žitný chléb z celozrnné mouky, který se zatím osvědčil nejen pekařkám a pekařům, kteří se o něj pokusili, ale i mlsným jazýčkům, které následně měly tu čest ochutnat.
Potřebné ingredience:
Na rozkvas
170 g celozrnné žitné mouky
170 g vody
30 g žitného kvasu
Na těsto
360 g celozrnné žitné mouky
340 g žitného kvasu
320 g vody
50 g celých obilných zrn (žito, špalda, pšenice)
50 g vloček (ovesné, žitné)
50 g semínek (slunečnicová)
30 g tmavého žitného sladu
15 g soli
máslo na potření formy
Pracovní postup:
Zhruba 12 až 16 hodin před pečením (tedy hned ráno nebo naopak večer) si připravte rozkvas. Do mísy dejte žitný kvas, žitnou mouku a vodu. Promíchejte, aby se suroviny spojily. Zakryjte a nechte kynout 12 až 16 hodin při pokojové teplotě.
Obilná zrna dejte do rendlíku, zalijte vodou a uvařte na skus. Stačí něco okolo 10 až 15 minut, nicméně záleží na typu obilí. Slijte a nechte v cedníku okapat.
Jakmile máte připravený rozkvas, můžete se pustit do výroby těsta. Do mísy dejte připravený žitný kvas (nezapomeňte si kousek odebrat a uschovat), vodu, mouku, předvařená obilná zrna, vločky, semínka, slad a sůl. Těsto promíchejte, aby se suroviny spojily. Nemíchejte zbytečně dlouho – stačí když bude všechno pěkně rovnoměrně rozmícháno.
Formu na chléb vymažte máslem. Pak do ní postupně přendejte všechno těsto z mísy. Navlhčenou dlaní nebo stěrkou těsto zarovnejte a pěkně upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi 2 cm pod okraj. Zasypte semínky, vločkami nebo hrubou krupicí. Zakryjte a nechte kynout 2 až 3 hodiny.
Vykynuté těsto zvětší svůj objem a na povrchu uvidíte praskliny. Asi půl hodiny před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Vložte do ní formu s těstem a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 °C a pečte dál na celkovou dobu pečení 45 minut. Poté chléb ve formě opatrně vyndejte a samotný bochník nechte volně dopéct dalších 10 až 15 minut. Chléb je hotový, když ve středu dosáhne vnitřní teploty 97 °C.
Pozor, teď to nejdůležitější! Upečený chléb dejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Klidně tomu pár hodin dejte a nebuďte netrpěliví. Chléb si pěkně sedne, na řezu nebude lepit a bude se vám snadněji krájet.
Co se týče obilovin a semínek, případně jiných dobrot na dochucení, ty můžete přidávat či ubírat opravdu jen a pouze podle Vašich preferencí a chutí - fantazii se meze nekladou!
Přejeme Vám dobrou chuť a hodně zdaru. Budeme rádi, když se s námi o Vaše výtvory podělíte například na Instagramu či na našem Facebooku!
0 komentářů