Ingredience
300 g polohrubé mouky
250 g selského tvarohu
100 g třtinového cukru
5 jablek nastrouhaných
1 prášek do pečiva
kůra z citrónu
3 vejce
špetka soli
hrst rozinek nebo brusinek
4 polévkové lžíce oleje
Postup
Troubu si předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Sceďte z nich přebytečnou šťávu, aby nebyla bábovka příliš vodnatá. Jablka můžete povařit na pyré nebo přidat takto syrové.
Žloutky šlehejte s olejem a přidávejte postupně cukr. Přidejte střídavě mouku s práškem do pečiva, poté přidejte , citrónovou kůru a tvaroh. Ušlehejte pevní sníh z bílků a špetky soli.
Opatrně vmíchejte sníh i strouhaná jablka k těstu. Pokud máte jablečné pyré, přidejte k těstu ještě před sněhem. Když je směs propojená, přemístěte ji do formy a pečte cca 45 minut.
Bábovka je velmi vláčná (trochu až lepkavá) a méně sladká. Pokud chcete sladší, přidejte na sladidle.
1 komentářů
Pro milovníky méně sladkých moučníků je ideální. Chutnalo mi.