Slaný chřestový koláč

Ingredience
Na těsto:
- 140 g hladké mouky + na poprášení pracovní plochy (my jsme použili hladkou mouku žitnou)
- 80 g másla, nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
- 80 g tvrdého sýra, nastrouhaného
 
Na náplň
- 5 vajec
- 180 ml mléka
- 100 g jemně nastrouhaného sýra
- 300 g chřestu, očištěného a podélně nakrájeného
 
 
Postup:
Mouku vsypte do mísy, přidejte máslo a prsty ho rozdrobte na jemnou drobenku. Vmíchejte sýr, tři lžíce studené vody a všechno spojte na pevné těsto. Utvořte kouli, zabalte do fólie a uložte aspoň na pět minut do chladu. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vál poprašte moukou, rozválejte na něm těsto a vyložte jím formu. Vraťte na dvacet minut do chladničky. Poté korpus předpečte: nejprve čtvrt hodiny pokrytý pečicím papírem a zatížený suchými fazolemi, poté ještě deset minut samotný, aby zezlátl.
Vejce prošlehejte s mlékem. Posypte korpus polovinou sýra, poklaďte chřestem, zalijte vejci s mlékem a posypte zbylým sýrem. Na spodním roštu v troubě pečte třicet až třicet pět minut, až náplň zpevní a zezlátne.
 
 

0 komentářů