Pastýřský koláč

Suroviny:

750 g mletého hovězího masa
250 ml zvěřinového vývaru
extra panenský olivový olej
1 cibuli
2 mrkve
¼ celeru
150 g hrášku
200 g rajčatového pyré
hladká mouka na poprášení
pár kapek worcestrové omáčky
špetku sušeného tymiánu nebo čerstvého
špetka sušeného rozmarýnu nebo čestvého
2 nadrcené stroužky česneku
sůl a pepř na dochucení

Na bramborovou kaši:

750 g oloupaných brambor
1 vaječný žloutek
60 ml plnotučného mléka
podle chuti: kapka smetany, másla
sůl a pepř
parmazán

 

Příprava:

Oloupané brambory uvařte doměkka. Slijte vodu a přidejte máslo, teplé mléko a smetanu. Brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte žloutek.

Troubu si předehřejte na 200 – 210°C.

Mezitím si připravíme masovou směs. Na pánvi orestujte cibuli a nadrobno nakrájenou mrkev s celerem. Po chvíli přidejte rozdrcený česnek a mleté hovězí maso. Osolíme a opepříme.

Směs zaprášíme moukou a přidáme rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Masovou směs dusíme pod pokličkou cca 15 minut. Nakonec přidáme hrášek.

Na dno zapékací nádoby navrstvíme masovou směs. Na vrch přijde bramborová kaše. Použít můžete buď špachtli nebo cukrářský sáček. Bramborová kaše by měla pokrývat celý povrch masové směsi.

Bramborovou kaši můžeme ještě lehce postrouhat parmazánem.

Pastýřský koláče pečeme v troubě cca 25 minut, dokud kaše nezezlátne.

0 komentářů