Kvásek:
30 gramů čerstvého droždí, 2 lžičky cukru, teplé mléko
Těsto:
500 gramů hladké mouky
10 dkg bílého nebo třtinového cukru
10 dkg selského másla
2 lžíce sádla či loje
2 žloutky
100 – 200 ml mléka (podle savosti mouky)
1 lžička soli
kousek nastrouhané muškátové kuličky
špetka anýzu
citrónová kůra
sušené višně nebo rozinky namočené v rumu
mandle loupané
mandle plátky na posypání
vajíčko na potření mazance
Postup:
Připravíme si kvásek – mírně teplé – NE horké mléko smíchejte s cukrem a rozdrobenými kvasnicemi. Necháme na teplém místě vzejít.
Utřeme máslo, tuk a žloutky, postupně přidáváme prosátou mouku, kvásek, koření, kůru, sůl a mléko. Těsto můžete zpracovávat ručně nebo robotem. Ručně vám to zabere min. 10 minut s robotem o něco méně. Těsto by mělo být pružné, nelepkavé – odděluje se od stěn. Nakonec přidáme rozinky a loupané mandle.
Vypracované těsto zpracujeme do bochánku, posypeme hladkou moukou, aby neokoralo. Vložíme do zadělávací mísy nebo do rychlokyšky a přikryjeme utěrkou.
Během kynutí několikrát těsto zpracujeme a necháme znovu vykynout. Zabere vám to min. 2 hodiny, ale je možné i déle (4- 5 hodin).
Z těsta utvoříme dva bochánky, které potřeme vejcem a ozdobíme plátky mandlí. Necháme ještě cca 30 minut kynout na pekáči pod utěrkou.
Mazance vložíme do rozpálené trouby, po deseti minutách teplotu zeslabíme na 180 °C a pečeme cca 45 minut. Pokud mazanec rychle zhnědne, přikryjeme ho pečícím papírem.
Praktické rady:
- Mléko na kvásek nesmí být příliš horké. Živé kultury v kvasnicích by se zničily a kvásek by nevzešel.
- Neutopte mouku v mléce. Nejprve přidávejte mouku, pak kvásek a pak teprve mléko. Mléko nemusíte spotřebovat všechno. Pokud by bylo těsto příliš řídké, nedržel by mazanec tvar.
- Nejlépe vám těsto vykyne, pokud mají všechny suroviny pokojovou teplotu.
- Těsto musí zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, nechte ho ještě kynout. Rychlost kynutí můžete ovlivnit teplotou v místnosti. Někdo preferuje opravdu pomalé kynutí (až 6 hodin) v zimě. Pokud mísu naopak vložíte na topení, kynutí urychlíte.
- Mouku na mazanec je lepší prosát přes síto – těsto bude kypřejší.
- Mazanec je nejlepší čerstvý, proto jej nepečte dlouho dopředu. Proti oschnutí a okorání pomůže vložit mazanec, který právě nejdete konzumovat, do igelitového sáčku.
0 komentářů