Když chov je „fit a fér“
Stejně jako celé řadě dalších lidí, ani Ladislavu Martinkovi a jeho otci běžné kuřecí maso nechutnalo. A tak si založili vlastní chov, ze kterého je dnes rodinná farma, jež zásobuje výtečnými kuřaty i zákazníky „Nákupu z farmy“. V čem jsou kuřata z Rašovic pod hlavičkou společnosti FITaFER jiná?
Než se „obyčejné“ kuřecí maso dostane ke konzumentovi, žije jen zhruba měsíc, ale nacestuje i stovky kilometrů – z líhně do velkochovu, odtud na porážku, poté se maso rozváží do chladíren či mrazíren a nakonec do prodejen. „My máme vše pod jednou střechou, od vajec až po expedici,“ říká Ladislav Martinek mladší a provází nás rašovickou farmou. Ta vznikla před dvěma lety koupí a rekonstrukcí opuštěného zemědělského areálu, který svému původnímu účelu nesloužil už mnoho let. Mít vše pod jednou střechou je nejen praktické, ale zejména velmi šetrné pro zvířata, která tak nejsou v žádné fázi života vystavena nadměrnému stresu, což se samozřejmě projeví i na kvalitě masa.
Čerstvě vylíhlá kuřata se v Rašovicích ihned dostanou k pití a krmení, nejsou nikam přesouvána. Když trochu povyrostou, putují pouze do dalšího oddělení, kterých je zde sedm, buduje se osmé. Z posledních dvou jsou pak vybírána na porážku, jež probíhá v téže budově, stejně jako chlazení opracovaných kuřat.
Další zásadní rozdíl? Věk. Rašovická kuřata rostou až 70 dní, takže má maso možnost vyzrát a získat pevnější texturu. „Není to jen náš dojem. Nechali jsme si maso testovat v laboratořích České zemědělské univerzity a rozdíl je měřitelný,“ vysvětluje farmář. Zatímco běžná kuřata před porážkou často neunesou vlastní nohy, na farmě u Martinkových mají ve výbězích k dispozici stupínky, na které mohou lézt. „Tím pádem zapojují úplně jiné svalové skupiny – jako když cvičíme v posilovně,“ říká Ladislav Martinek. Odtud tedy fit a fér…
Tomu, aby kuřata nenabývala příliš rychle, je přizpůsobeno i krmení. „Nejmenší kuřata dostávají běžnou krmnou směs určenou jejich věku, aby se jim dobře vyvinuly všechny orgány. Pak už přidáváme více pšenice a kukuřice, takže je krmná dávka méně energeticky vydatná,“ uvádí pan Martinek. Tabu je samozřejmě jakákoliv medikace a používání antibiotik. „Jsem přesvědčen, že nějaká stopa po lécích musí v mase zůstat a tomu chceme zabránit,“ říká.
Kuřata mají nejen delší, ale i příjemnější život. „V každém výběhu jich je maximálně tisíc, zatímco ve velkochovech i padesátkrát více,“ nabízí farmář srovnání a dodává, že rašovická kuřata mají o třetinu větší prostor. Velkou výhodou je i přirozený denní režim. Všechna oddělení mají dostatek denního světla, což kuřatům umožňuje devítihodinový spánek a tím pádem čas na regeneraci. Klima uvnitř haly je navíc sledováno za pomoci monitorovacího systému. Zvířata jsou tak pod neustálým dohledem a je pro ně tedy zajištěno optimální prostředí.
0 komentářů