Makový dort
Ingredience korpus
(velikost formy 18 cm, pro větší průměr či vyšší dort zdvojnásobte množství)
6 žloutků od šťastných slepic
140 g krupicového cukru
140 g mletého máku z Hané
7 bílků
Ingredience krém
2 Selské tvarohy
300 ml šlehačky
100 g cukru (nebo podle chuti)
1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
250 g mraženého lesního ovoce
1-2 lžičky želatiny
2 lžíce třtinového cukru
Čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
Vmíchejte mák. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Těsto nalejte do tukem vymazaných a pečicím papírem vyložených dortových forem.
Pečte asi 40 minut, potom špejlí zkuste, zda těsto nelepí. Korpusy nechte vychladnout a rozkrojte na 3 pláty.
Mraženou ovocnou směs (můžete využít i jiné ovoce, k máku se také výborně hodí švestky nebo lemon curd) rozehřejte a přidejte 1-2 lžičky želatiny (ideálně s agarem).
Podle sladkosti ovoce přidejte nebo uberte na cukru. Ovocný rozvar nechte vychladit.
Vyšlehejte šlehačku a přidejte tvarohy. Oslaďte podle chuti a přidejte lžičku vanilkové pasty nebo dřeň z vanilkového lusku.
Na každý plát navrstvěte špachtlí či cukrářským sáčkem krém a na něj vystydlý ovocný rozvar, takto postupujte dál.
Vrch dortu pomažte zbylým krémem - do části krému můžete přidat trochu máku pro efekt.
Dort ozdobte podle své fantazie :-)
0 komentářů