Králík na černo

Ingredience

1 celý králík + 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6–12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
50 g slaniny, na proužky (ztuhlé)
2 lžíce oleje nebo sádla
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakrájené na plátky
1 cibule, na plátky
2 bobkové listy + 2 hřebíčky
po 6 kuličkách pepře a nového koření
1 citron
2 lžíce krupicového cukru
250 ml červeného suchého vína
3–4 lžíce švestkových povidel
1 lžíce bezinkové či brusinkové zavařeniny
50 g perníku 
po hrsti rozinek a oloupaných mandlí
12 sušených švestek, opláchnutých

 

Postup

Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje. Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou). Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Podáváme třeba s bramborovými noky.

0 komentářů