Suroviny
6 menších tvrdých hrušek
100 g karobového sirupu nebo melasy či medu
100 g třtinového cukru
100 g másla
125 ml mléka
140 g celozrnné špaldové mouky nebo žitné či hl. Pšeničné
1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička sody na pečení
1 vejce
Postup
Nejprve něco ke karobovému sirupu. Tento sirup najdete v prodejnách zdravé výživy, vyrábí se z plodů stromu jménem svatojánský chléb. Na rozdíl od čokolády obsahuje karob sedmnáctkrát méně tuku a žádný kofein navíc je bohatý na vitamíny skupiny B a A a také na vápník a hořčík, železo, mangan, chrom a měď. Koláči propůjčí tmavý čokoládový vzhled a karamelovou příchuť. Jeho chuť je ale velmi výrazná. Pokud by někomu tato chuť vadila, využijte med, který je neméně zdravý, (navíc ho naleznete v našem sortimentu) ,pak ale přidejte lžíci kakaa, abyste docílily tmavé barvy.
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Kulatou dortovou formu nebo menší plech si vymažeme a vyložíme pečícím papírem.
Hrušky oškrábeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Hrušky vložíme na dno formy řezem dolů.
Do menšího hrnce vložíme máslo, karobový sirup a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme mléko a necháme trochu zchladnout.
Mouku prosejeme spolu se sodou a kořením. Přidáme tekutou směs a nakonec vmícháme vejce.
Těsto nalejeme na hrušky a vložíme do trouby.
Koláč se peče přibližně hodinu. Těsto má být trochu lepkavé, ale při vpichu špejle, by měla být suchá.
Koláč chutná nejlépe teplý, můžete ho doplnit zakysanou smetanou či jogurtem.
0 komentářů