Čivakuře

V dnešním příspěvku si formou rozhovoru představíme farmu Čivakuře zastoupenou panem Semirem Henychem.

 

Jaké byly začátky Vašeho podnikání?
Na začátku bylo kamarádství naší čivavky Vilíčka s kuřetem a dvě kůzlata, která potřebovala nový domov.
Kuře potřebovalo kvočnu, ta další kamarádky, kůzlata dospěla a chtěla vlastní mladé a nenápadně jsme se rozrostli na 3 hejna nosnic, 2 stáda koz, 2 kravičky Jersey a 3 stáda ovcí. Domácnost měla plné lednice vajec a mléka, celá vesnice od nás zásoby sýra, másla, ricoty, vajec a kuřecího masa.

Co vlastně znamená „čivakuře“?
Čivakuře – je ze slov čiva (naše 1kg čivava a kuře – líhnutím kuřat jsme začínali).

Kdo všechno se u Vás podílí na výrobě?
Celá rodina včetně kamarádů, kteří výpomoc na farmě berou jako relax.

Mám velký sen soustředit celou farmu na jedno místo, momentálně mám pastviny v několika obcích po okolí.
Semir Henych

Co Vás přivedlo právě k ekologickému chovu koz a slepic?
Smečka našich pyrenejských pesanů, kteří se neradi nudí a ochrana spousty zvířat na pastvinách je baví, pomáhají olizovat mláďata při porodu, odhánějí zloděje a ochraňují nejmenší, pesani jsou spokojení, že jsou užiteční.

Máte nějaký sen, či cíl, kam byste chtěli výrobu posunovat?
Mám velký sen soustředit celou farmu na jedno místo, momentálně mám pastviny v několika obcích po okolí.

Co vy a koronavirus? Jak moc ovlivnil Vaše podnikání a jak s ním bojujete?
Nám se koronavirus vyhnul, ale museli jsme hledat nové odběratele v čase uzavírky okresů, kdy obchodníci snížili odběry, problémy jsou i s dovozem krmiva ze zahraničí.
Desinfekční rohože a přísné hygienické podmínky dodržujeme i v běžném provozu.

Jaký z Vašich výrobků je pro Vás favoritem a proč?
Z vajec jsou to indiánská vejce zvláštní svojí barevnou skořápkou i chutí s obsahem více minerálů a méně cholesterolu. Ze sýrů zdravé mlsání čiváčiky, které tak rychle mizí, že je musíme zamykat.

Co dělá Vaše sýry a vejce speciálními? A proč jsou lepší než ty běžně dostupné v supermarketu?
Neustále nás ujišťují zákazníci, že jsou naše vejce speciální chválou na jejich chuť i barvu výsledných pokrmů.
Na naše kozí sýry jsme pyšní, že je konzumují i lidé, kteří dřívě měli předsudky proti kozímu mléku, že je cítit chlévem, naše sýry ale voní luční trávou.

Jako novinku máte nyní čiváčky- představte nám je.
Čiváčik je pařený sýr z kozího mléka z čiva-farmy, ručně pletený do korbáčků. Jsme rarita výrobou z kozího mléka, sýr je dietnější než korbáčik od kraviček.

0 komentářů