Vaše adresa: Pro nákup je potřeba zvolit adresu a způsob dodání.

100 let republiky

Vážení zákazníci,

dnes si připomínáme výročí 100 let založení Československé republiky.

K této příležitosti jsme si pro Vás připravili několik tématických balíčků obsahujcích základní ingredience pro typická česká jídla. V každém z nich najdete jednu ingredienci se slevou 100 %, tedy zdarma.

Všechny balíčky najdete zde: Balíčky.

 

Recepty

Žemlovka

1 veka, nakrájená na plátky
500 ml  selského mléka
2 vejce
12 lžic třtinového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 menších jablek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání pekáče 

Nádivka:
250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek
hrst rozinek namočených v rumu

Postup: 
Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).
V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.
Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut.
Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

 

Hovězí na červeném víně 

3/4 kg falešné svíčkové
sůl a pepř
50 g slaniny (uzeného boku)
250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule
80 g másla
2 zrnka nového koření
6 zrnek pepře
tymián
bobkový list
kousek citronové kůry
vývar
1/2 lžíce mouky
4 lžíce červeného vína

Postup:
Očištěné maso osolíme, opepříme a prošpikujeme ho na nudličky pokrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a v kastrolu na másle osmažíme dozlatova. Nahoru položíme maso, přidáme koření a citronovou kůru. Podlijeme vývarem a zakryté upečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.
Upečené maso vyjmeme a zakryté necháme chvíli odpočinout. Šťávu zahustíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme madeirou a případně prolisujeme. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžeme podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.

 

Tlačenka s cibulí

2 plátky tlačenky
1 malá cibule
ocet
voda
chléb

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme na talíř ke tlačence. Smícháme ocet s vodou v poměru asi 1:3 až 1:4, dle chuti dokořeníme mletým černým pepřem. Podáváme s chlebem.v

 

Kančí guláš

divoké koření: 5 lžic černého pepře, 5 lžic celého jalovce, 15 bobkových listů, 5 lžic nového koření
1 lžička soli
1 kg kančího plecka
150 g másla
5 středních cibulí, nakrájených najemno
250 g anglické slaniny, pokrájené na kostičky
sůl a pepř
3 lžičky celého kmínu
3 lžíce tmavého rumu
500 ml suchého červeného vína
1,5–2 l hovězího vývaru
citronová šťáva
40 g hladké mouky

Postup:
Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice.
Kance vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy.
Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.

 

Hovězí vývar

1 kg hovězí maso
200 g kuřecí játra
150 g kuřecí prsa
3 ks vejce
pepř mletý
sůl
majoránka
2 ks mrkev
3 snítka petržel
1 ks celer
1 ks cibule
3 stroužek česnek
3 ks nové koření
12 ks pepř celý
2 snítka líbeček
200 g hrubá mouka
strouhanka

Postup:

Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření (celý pepř, nové koření, sůl), vše necháme hodinu mírně vařit (táhnout), poté vložíme do vývaru cibuli, mrkev, petržel a celer a vaříme zeleninu do měkka asi 1 hod. Pokud je maso i zelenina měkká vše vyjmeme a vývar přecedíme do druhého hrnce. Zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru.
Játrové knedlíčky
Omytá vepřová játra a kuřecí prso umeleme společně s cibulí a česnekem, přidáme 1 vejce, majoránku, drcený kmín, sůl, pepř a vše promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Pomocí lžičky vytvarujeme malé knedlíčky a zavaříme do polévky asi 5 min.
Domácí nudle
Na vál nasypeme 200 g hrubé mouky, přidáme 2 vejce a zpracujeme do vláčného těsta. Těsto si rozdělíme na dva stejné díly, které rozválíme na tenké pláty, které necháme asi hodinu schnout nejlépe na utěrce. Poté pláty nakrájíme na stejně široké proužky, z těch potom krájíme tenké nudle. Nakrájené nudle dáme na plech a necháme doschnout. Suché nudle dáme do vařící osolené vody a vaříme zhruba 10 min, potom nudle scedíme a podáváme zvlášť jako vložku do polévky.

0 komentářů